top of page
  • Foto van schrijverKees Postma

Heden overleden: De Gemeente

Bijgewerkt op: 19 sep.

✉ Heden overleden de gemeente ✉ . Dit was de aanhef van een rouwbrief, die door Ds. Fox aan al zijn gemeenteleden werd toegezonden.


Na jarenlang vallen en opstaan was zijn kerk verworden tot een kille verzameling luisteraars en scherpslijpers.'Na een kalm en geduldig dragen lijden overleed heden ten dage onze gemeente'. Met deze tekst trok hij de aandacht van zijn kudde.


Wat zou er staan te gebeuren? Het kerkje zat afgeladen vol voor de rouwdienst, de zaterdag daarop. Onder de kansel stond een kist waarboven Ds. Fox zijn sombere toespraak hield. De gemeente was aan toenemende lusteloosheid en zwaarmoedigheid ten onder gegaan. Dat zij geen pijn voelde had tragisch genoeg haar einde bespoedigd.


Het laatste wat hij vroeg van zijn in slaap gesukkelde kerk was langs de kist te lopen om afscheid te nemen. De leden traden een voor een aan en keken in de kist en raakten diep bewogen. In de kist lag een grote spiegel. Wie zichzelf over de dode gemeente boog, zag zichzelf in de ogen...Dit werd het begin van een herleving.


De hele gemeente stond die avond bij Ds. Fox voor de deur en was bereid om oude koeien in de sloot te laten en nieuwe herinneringen te schrijven.


🍂 Herleving en Opwekking komt vaak op het punt waar alle hoop verloren is. 🍂


Als dominee krijg je soms te maken met tegenwind. In de fictievie Memoires van Martinus Metgod krijg je, met een lach en een traan, een inkijkje in het leven van een onderherder. Bestel het boek in mijn webshop




90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page